1971, Tønsberg

7. – 15. Desember 2019

STEIN SMAASKJÆR

«Reiser»

Vi blir med kunstneren til en bar i Italia, vi opplever det nordnorske åpne landskapet, blir med inn i konserthuset og inn i sinnets irrganger. Smaaskjær skildrer både små og store reiser gjennom sin rå og ekspressive penselføring. Bli med på turen!

Kjøp trykkene i nettbutikken

Stein Smaaskjær jobber både som skulptør og maler. Han har en sterk palett og en leken tilnærming til sine motiver. Penselføringen er røff, men presis. Den får frem karakterene, uten å forskjønne, men bidrar til en voldsom vitalietet i maleriene. Stein Smaaskjær har gjort seg spesielt bemerket med sine skildringer av musikere. Men Smaaskjær er en allsidig kunstner, og kan male nær sagt hva han vil. Med utdannelse fra USA og Italia er det ikke uten grunn at Rothko, Warhol og Giacometti er blant hans inspirasjonskilder. Smaaskjær maler gjerne flotte store abstrakte pulserende fargefeltsmalerier, røffe og mørkere landskapsabstraksjoner, så vel som skildringer av mennesker, som portrett, alene eller i grupper.

Utstillingen

Stein Smaaskjær jobber både som skulptør og maler. Han har en sterk palett og en leken tilnærming til sine motiver. Penselføringen er røff, men presis. Den får frem karakterene, uten å forskjønne, men bidrar til en voldsom vitalietet i maleriene. Stein Smaaskjær har gjort seg spesielt bemerket med sine skildringer av musikere og slo igjennom som kunstner for fullt på 1990-tallet. Han har sitt virke i Tønsberg, og et hvert møblert hjem i omegn har allerede en eller flere av Stein Smaaskjærs malerier hengende. Tønsberg har et meget godt etablert musikkmiljø, med både Slottsfjellfestivalen og flere store jazzklubber, noe bildene hans kan bære preg av. Men Smaaskjær er en allsidig kunstner, og kan male nær sagt hva han vil. Med utdannelse fra USA og Italia er det ikke uten grunn at Rothko, Warhol og Giacometti er blant hans inspirasjonskilder. Smaaskjær maler gjerne flotte store abstrakte pulserende fargefeltsmalerier, røffe og mørkere landskapsabstraksjoner, så vel som skildringer av mennesker, som portrett, alene eller i grupper.

 

Broedre 80 x 120 cm Whenever you re ready 150 x 150 cm

 

Smaaskjær lider av en kronisk autoimmun sykdom som gjør at hans virke som kunstner kan by på endel praktiske og følelsesmessige utfordringer. Dette gir direkte utslag på maleriene som er tydelig ekspressive i både strøk, motiv og fargevalg.
Maleriene speiler kunstnerens indre sjeleliv, ved at han også selv står modell for sine egne malerier. Og det friske fargevalget og vitaliteten i maleriene med sine to sønner sier noe om hvor viktig denne relasjonen er.

Smaaskjær har hatt en rekke utstillinger i både inn- og utland. Endelig skal også Oslo få oppleve Smaaskjærs dynamiske billedverden. Utstillingen byr altså på ekspressive verk hvor Smaaskjær deler flere av sine opplevde inntrykk, følelser og erindringer.

Mitt  personlige forhold til kunst er nettopp det, personlig.
Billedkunst er et håndverk og et yrke med lange tradisjoner.. fra de enorme hulemaleriene i Lascaux til gatekunstneren Dolk. Vi har alle en søken om å uttrykke oss visuelt. Vi er historiefortellere på lik linje med forfattere og musikere.
 
Jeg glemmer aldri mitt første møte med både den store verden og også mitt innsyn til kunsten;
Jeg var nitten år og hadde akkurat startet på mitt kunst studie ved Corcoran School of Art i Washington D.C. Noe av det første vi gjorde var å besøke Musem of modern art, og der var de alle, og de har fulgt meg siden; Rotko, Pollock, Rauschenberg, DeKooning, Rivers, o.s.v.
Det var nok et avgjørende møte.
SLIDE 2015 StSm
CV

Utdannelse:
1996-97 Studio Arts Centers International, Firenze, Italia
1994-97 Art Institute of Southern California, Laguna Beach, USA
1990-93 Corcoran Collage of Art and Design, Washington DC, USA
1987-98 Merkantilt Institutt (MI), Oslo - Grafisk design

 

Utvalgte utstillinger:
Galleri Nobel
Galleri Arctandria, Oslo
Tromsø kunstforening
Hamarøy kunstforening
Tønsberg kunstforening
Ettinger Gallery, Los Angeles, USA
White Wall Gallery, Washington DC, USA
Studio San Gallo, Firenze, Italia

Galleri