1904 - 1989 i Figueres, Spania

Dalí er en av de mest kjente kunstnerne innenfor surrealismen. Surrealisme var en kulturell og kunsterisk bevegelse som oppstod i begynnelsen av 1920 årene. Hovedskikkelsen var franskmannen André Breton (1896-1966), som i 1924 gav ut "Manifeste du surréalisme". Surrealismens formål var å trenge gjennom den eksisterende virkeligheten til det surreelle. Surrealisme betyr overrealisme eller overvirkelighet. Med en rekke virkemidler, bl.a. drømmer og drømmetydning prøvede surrealisterne å bryte med det daglige bildet vi er fanget i. Dalís figurer og gjenstander er forvridd og forstørret til det absurde. Motivene hans stemmer da ikke med normal oppfatning og erfaring. 

Dalí mottok Maler- og tegnestudier i hjembyen Figueras, hvor han også holdt sin første separatutstilling. Deretter kom han inn på San Fernando Academy of Fine Arts i Madrid. Etter å ha satt i gang et studentopprør, ble han utvist av akademiet.

Som kunststudent i Madrid og Barcelona behersket Dalí et stort antall kunstneriske stiler, og viste et uvanlig teknisk anlegg som maler. 
Som tredveåring produserte Dalí en rekke malerier som har gjort han verdenskjent som surrealistisk maler. Han lagde i samme periode to surrealistiske filmer i samarbeid med den spanske regissøren Luis Bunuel.

På slutten av 1930 tallet ble han påvirket av rennessanse-kunstneren Raphael og forandret malerstilen til en mer akademisk stil. 

Fra 1950 malte Dalí mange religiøse motiver, men fortsatte å bruke erotiske emner, barndomsminner og sin kone Gala som modell. Enda arbeidene hans kanskje var teknisk bedre, er de ikke så høyt ansett som kunstnerens tidligere arbeider.

Utenom maleriene arbeidet han bl.a. som grafiker, skulptør, smykkedesigner, filmprodusent, moteskaper, teaterdekorasjoner og han skrev flere bøker.

CV