Randi Kristin Strand

The way you look at me (6) 38x38

Randi Kristin Strand

1959-, Valdres

ARTIST STATEMENT

Jeg henter inspirasjon fra sanger, musikk og dikt ; i det usagte – det jeg kan høre mellom linjene – eller det jeg kan finne som en stille hvisken i et dikt. Jeg går meg vill i tekster eller musikk som vekker inspirasjon og fantasi, og som sammen jeg oversetter i et eget formspråk.  Jeg fanger drømmer som får meg til  til å reflektere over eget liv – og andres og som blir en abstrak fremstilling av verden rundt meg.

Teknisk arbeider jeg ofte med foto som bakgrunn for bildene, sammen med collage, akrylmaling, oljemaling, oljestift, mixed media og litografi. Jeg eksperimenterer med forskjellige teknikker som til sammen blir mitt eget uttrykk.

 

BIOGRAFI

Jeg er født og oppvokst i en liten bygd i Valdres med et par hundre sjeler. Det å vokse opp på et så lite sted gjorde at jeg lengtet ut, og som 17 åring flyttet jeg til Oslo. Der utdannet jeg meg som grafisk designer og startet etter hvert designbyrået  Blanke Ark som jeg drev i 23 år. Jeg solgte byrået i 2012 og har nå atelier I Drammen. Jeg har hatt en rekke utstillinger I inn- og utland, er representert ved flere profesjonelle gallerier og har et stort publikum.

 

PROSJEKTER:

TIDSREISE

Siden tidsmaskinen ikke er oppfunnet enda, plasserer jeg dagens mennesker inn i et bilde som er tatt for lenge siden. Jeg tar elementer av historiske fotografier ut av deres tidligere kontekst og kombinerer dem med digitale moderne fotografiske teknikker En gang i en tid, mens øyeblikkene raste gjennom dem, ble disse menneskene foreviget gjennom en kameralinse…slik får jeg i dag muligheten til lage et minne om dem..en historie som  jeg kan fortelle og som andre kan ta del i – og kanskje  kjenne seg igjen i. Det er noe nostalgisk og vemodig ved  å studere gamle fotografier fra en svunnen tid, som bærer sin egen historie om hvordan hverdagen var for dem. En dag på Ellis Island da båten med innvandrere kom, et par som tar farvel under andre verdenskrig, en søndagstur på Karl Johan på 1800-tallet…

 

HANS BØRLI-SERIEN

Jeg arbeider parallelt med en serie malerier inspirert av Hans Børlis vakre dikt. Jeg lar meg lett inspirere av natur, mytologi og lyrikk. Jeg befolker mine landskap med nymfer – kvinnelige småguder, dryader som hersker over skog, najader over vassdrag og oreader i berg. Alle bildene ledsages av dikt av Hans Børli (1918-89) – som i hele sitt liv hadde et meget nært forhold til norsk skog og mark.

 

LEARNING TO FLY

For et år år siden hadde jeg et eksistensielt dilemma, mine barn flyttet ut, min yngste datter bodde fremdeles hjemme, men hele min verden rundt barna og mine oppgaver her I verden ble gradvis borte. Dette var en frustrende periode, og jeg malte meg ut av det med en serie som jeg kalte Learning to fly. 

A soul in tension that’s learning to fly

Condition grounded but determined to try

Can’t keep my eyes from the circling skies

Tongue-tied and twisted just an earth-bound misfit

 

THE WAY YOU LOOK AT ME

Dette er en ny vri i ”Timemachine”. Det historiske fotografiet tatt ut av sin tidligere kontekst blir noe universelt relatert og evig. En følelse av nostalgi med en følelse av evighet. Jeg tror at integrering av forskjellige medier som er representert i et uspesifikt rom, kan tyde på ideen om tidløshet.

 

TID / HVA ER TID?

Mange filosofer har gjennom tidene forsøkt å forstå og forklare hva tid er.

Tid er et konsept som de fleste kjenner på kroppen, som kan oppleves forskjellig og som i stor grad styrer vår hverdag.

Er tid som en rett linje eller som en sirkel?

Helt sentralt i vår vestlige kultur er idéen om at tiden beveger seg. Ting er i forandring. Hvert øyeblikk beveger seg framover og deler opp tiden i fortid, nåtid og framtid. En vanlig forestilling er at tiden beveger seg som en elv, uten mulighet for å stoppe eller snu. Fortiden er dermed låst. Fremtiden kan vi heller ikke gjøre noe med, den er fullstendig åpen og alt kan skje. Vi kan bare komme dit ved å la oss drive nedover elven.

Hva med å reise i tid, fortiden henger sammen med nåtiden. Forandrer vi fortiden forandrer vi også nåtiden. Hvis du reiser tilbake i tid så har du alltid eksistert i fortiden. Vi kan derfor ikke reise tilbake i vår egen tidslinje…..Kanskje det finnes flere universer?

 

DET URBANE LIV/ NEW YORK

Temaene i bildene har i noen år spunnet rundt det urbane, yrende livet i storbyen, hvor jeg observerer mennesker som kommer og går – mennesker på vei til arbeid, mennesker som har dårlig tid, ensomme mennesker, på subwayen, på et gatehjørne i Harlem – eller på en kafè i East Village, noen som er på vei mot helvete – eller de som ser ut til å nærme seg himmelen. Alle sammen har de sin egen, unike historie. Når jeg er ute og reiser, eller bare en tur i byen for å handle, liker jeg å sitte på en benk og betrakte mennesker som kommer og går. Det er noe magisk ved å fange mennesket i øyeblikket ; noe flyktig som blir frosset – som en slags forevigelse av det tapte…Noe å dvele ved – holde fast i – i en kontinuerlig strøm av øyeblikk som raser gjennom oss…

 

ABSTRAKT/STREETART/SURREALISTISK

Jeg har også i den siste tiden jobbet mer med abstrakte uttrykk, og finner gjerne inspirasjon i street-art.

KOMMENDE UTSTILLINGER

2021

Galleri Nobel, Oslo (fellesutstilling), mars 2021

2021

Galleri ER, Stavanger (separatutstilling), mai/juni 2021

2021

Galleri Kragerø, 26.7 - 7.8.2021

2022

Galleri Røed, Jeløy, 24.9 - 23.10, 2022

UTVALGTE SEPARATUTSTILLINGER

2020

Galleri Røed, Jeløy, solo exhibition 28.3 -26.4

2020

Gulden Kunstverk

2020

Galleri Soon, Son

2019

Galleri Sandberg, Odense, Denmark

2019

Solo exhibition, Galleri Soon

2018

Galleri Osebro

2018

Elverum Kunstforening

2017

Ski Kunstforening

2017

Gulden Kunstverk

2017

Galleri Ramfjord

2016

Hole Artcenter

2016

Galleri Soon

2015

Galleri Ramfjord

2015

Soli Brug

2014

Galleri Syningen, Ål

2014

Oslofjorden Kunstsenter

2013

Galleri Gerner, Moss

2013

Hole Artcenter

2013

Oslofjorden Kunstsenter

2012

Galeria Montevieto, Nice

RESIDENCY SOMMEREN 2016

2016

Mana Contemporary Kunstgalleri · Jersey City, NJ, United States

UTVALG KOLLEKTIVUTSTILLINGER

2020

Kunstrunden, Skråne

2019

Galleriet i Asker

2019

Vertical Galleri, Chicago

2018

Galleri Ramfjord

2017

Van der Plas Gallery, New York

2017

Steidel Fine Art, Texas

2017

TOWNLEY Gallery International, Laguna Beach, CA

2017

Galleri Ramfjord

2017

Galleri Gerner

2017

Galleri Ramfjord

2016

Gulden Kunstverk

2015

Hole Artcenter

2015

Oslofjorden Kunstsenter

2015

Galleri Ramfjord

2015

Galleri Telemark

2015

Ålesund Kunstforening

2015

Galleri Rønningen

2014

Galleri Ramfjord

2014

Hole Artcenter

2014

Oslofjorden Kunstsenter

2014

Artgate, Sandvika

2013

Galleri Ramfjord

2013

Oslofjorden Kunstsenter

2012

Oslofjorden Kunstsenter

2012

Galleri Perrongen, Lier

2011

Agora Gallery, New York

2011

Galleri Kjeldaas, Oslo

UTSMYKNING/KJØPT INN AV

2014

Café Amsterdam, Oslo

2012

Länsförsäkringars Konstförening K2, Stockholm

2012

Comfort Hotell, Drammen

FASTE GALLERIER

Galleri Nobel, Oslo

Gulden Kunstverk

Galleri ER, Sandefjord

Purenkel galleri, Oslo

Maerz Contemporary Gallery, Norge/Berlin

Gallerii, Tønsberg

Van der Plas Gallery, New York

Steidel Fine Art, Texas

Soli Brug

Lille Martine Galleri, Halden

Galleri Soon

Oslofjorden Kunstsenter

Kunstrommet

Kunstværket Bærums Verk

Kjetil Dahl, Haugesund

Bohuskonst, Sverige