1975

Nanna Ask kommer opprinnelig fra Sydfyn i Danmark. I dag lever og arbeider hun syd for Nyborg, hvor hun etter hvert har etablert et navn. Siden 1998 har hun vært svært aktiv på den danske kunstscenen, og i 2002 var vi så heldig å stifte bekjentskap med denne karakteristiske unge kunstneren. Nanna Ask tilhører i dag den faste stallen i Galleri Nobel.

Asks kunst kretser rundt mennesket, i motiv – og ikke minst i tematikk. For de ved først øyekast så naive menneskeskikkelsene skjuler alle et dypere budskap. Slik også barnetegninger kan romme en verden av alvor. Det er mange lag i Asks arbeider, både formalt og tematisk: det er collagen som er hennes uttrykksform.

I mange år arbeidet Ask med klassiske teknikker som tegning og akvarell i sine studier av modell, oppstillinger, landskap og gipsskulpturer. Hun utforsket rommets og kroppens proporsjoner, fargelære og lysets brytning. Collage ble en mulighet for den klassisk skolerte kunstneren til å undersøke den mer abstrakte og naive bildeverden. Etter hvert utviklet Ask sine helt egne menneskelignende vesener: ansikter bestående av form, farge og struktur – svært karakteristiske og uttrykksfulle i all deres skjevhet og kompleksitet.

Materialene består av alt fra tapet, gavepapir og sjokoladepapir til dameblader og gamle klassiske tegninger. Fettfarger, fargeblyanter, akryl- og plastikkmaling bidrar sammen med papirets egne farger og karakter til det ferdige uttrykk. Papiret klistres sammen, males på, krølles sammen, rives i stykker og settes sammen igjen til nye fortellinger og stemninger. Selv sier Nanna Ask at arbeidet med collage er puslespillsaktige da former, farger og format oppstår underveis. Slik oppstår det ferdige fargesterke, meningsfylte og naivistiske uttrykket gjennom samspillet av papir, tegning og maling. Dette har blitt et varemerke for den unge danske kunstneren.

Ask foretrekker å bruke finér og lerret som grunnlag, for å unngå glass imellom bildet og betrakteren. På denne måten fremstår hennes skjøre arbeider som svært åpne og tilgengelige. Og teksturen kommer til sin rett.

Ved siden av sin virksomhet som billedkunstner holder Nanna Ask også på med brukskunst Hun har også arbeidet som dekoratør og scenograf, noe som kanskje ikke er helt adskilt fra hennes bilder som i aller høyeste grad representer en helt egen verden.

CV
Utdannelse
Undervisning i tegning/maleri i Atelier Elzevir, Paris
Tostedlund Kunsthøjskole, Frederikssund
Undervisning i Klassisk tegning på Ny Carlsberg Glyptotek
 
Utvalgte utstillinger

2002- Fast utstiller i Galleri Nobel

2005  TV-byens kunstforening
2005  Galleri SUMO, København
2004  Rigshospitalets foyer, København
2004  Kunstbygningen SAK, Svendborg
2003  Galleriet SUMO, København
2003  Kunstforeningen i Y&R, København
2003  Pumpehuset, København
2003  Netgalleriet Artcompaz
2002  Kunstforeningen i Danske Bank, Svendborg
2002  Galleriet SUMO, København
2002  Kunstforeningen Henning Møllers Tegnestue, København
2002  Galleri Maró, København
2002  Kunsthåndværkernes Julebazar, Svendborg
2002  Galleriet SUMO, København
2001  Rådhus og socialforvaltning, Svendborg
2001  Krudts Carport, København
2001  Kunstforeningen på Østre Skole, Svendborg
2001  Kunsthåndværkernes Julebazar, Svendborg
2000  Kunsthåndværkernes Julebazar, Svendborg
1998  Café Frontpage, København
1998  Café Klimt, København