1918-2008

Marcel Mouly var den siste gjenlevende studenten til Matisse og var den siste gjenlevende kameraten av Picasso frem til sin død. Mouly er representert i 16 store museer og 22 samlinger verden over. Ikke nok med dette, Mouly har holdt mer enn 50 separatutstillinger på alle kontinenter fra Amerika til Japan og Lapland. I 1957 og 1973 mottok han Frankrikes høyeste æresutmerkelser; "Order of Arts & Letters" og "Grand Prix for Lithography".

Moulys malerkarriere startet ikke før skjebnen ville det slik i 1942. Hans liv er en fascinerende lesing: Etter endt skolegang gikk Mouly på nattskole på Montparnasse i to år, og kopierte mesterverker av Picasso, Matisse og Braque hjemme.

Søndager var det lokale landskap som stod på menyen. Sitt første impresjonistiske oljemaleri ødela imidlertid Mouly dagen etter at han malte det. Han tenkte nemlig aldri på å ta kunstens vei, og livnærte seg via en rekke småjobber som strandselger, teppemaker, truck-kjører, tannlegeteknikker og vinbud.

"- Da 2. verdenskrig kom meldte den unge Mouly seg inn i marinen og dro etter hvert til Houlgate i Normandie. I 1942 ble han feilaktig plassert i en konsentrasjonsleir av tyskerne. De trodde Mouly var spion. I løpet av det året han satt i fangenskap bestemte han seg for å bli kunstner. Han brukte sine daglige rasjoner av brød til å lage ulike former. Vel ute av fengsel, møtte Mouly den franske designeren og maleren Edourd Pignon som oppmuntret Mouly til å følge kunstens vei.

Slik ble det til at han stilte ut sine to første bilder i Salon d'Automne i Paris i 1943. Det samme året startet han også i lære hos skulptøren Jacques Lipchitz, og keramikk ble snart et annet uttrykk for Moulys kunstnertalent. Senere ble også Mouly elev hos Henri Matisse."

Etter dette skjøt Moulys karriere fart. Han etablerte et studio på La Ruche, en kunstnerkoloni i Paris. Mouly ble også hjulpet og oppmuntret av noen av de største kunstnerne i hjemlandet, og The Librairie Bergmasque i Paris sponset hans første separatutstilling i 1949. Hans geniale evner tok form i æra av kunstnerkollegaer Picasso, Braque og Matisse. I 1951 beveget Mouly seg utover Frankrikes grenser, og stilte ut og malte en rekke malerier fra Sverige. Året etter gjentok han suksessen med en rekke utstillinger på det svenske kontinentet.

"- Mouly fikk smaken på verden og en rekke land tok godt imot Moulys briljante bruk av farger. Allerede i 1953 stilte han ut i Tokyo, Italia og Casablanca, steder der lys og farge festet seg til Moulys uttrykk og lerret. Spesielt elsket han det skandinaviske lyset. Mot 1960 fortsatte Mouly å sette spor etter seg omkring i verden med en imponerende mengde utstillinger og innkjøp: Helsingfors, USA, Brussel, London, New York, Algerie og Sveits. "

I 1967 dro Mouly til Sørensens studio i København for å starte med litografier. Atmosfæren i havnene han fant på veien til Danmark i Bremen, Hamburg og Cologne inspirerte til nye malerier. I det hele tatt er reise- og utstillingsvirksomheten til Mouly utrolig: Bare i 1970 besøkte han Venezia, Vienna, Nord-Italia, Irland, Portugal, Spania, Jugoslavia. Belgrade og Zagreb, og hadde utstillinger i Göteborg, Caracas, Avignon og Paris.

"- I 1977 ble Moulys kunst for første gang vist her i Norge, en suksess gjentatt i 1982, 1986, 1987 og 1988. Utover i 80-årene utvidet kunstneren sine grenser og oppholdt seg lenge i India. Fargene og historien til lokale steder i Mexico stimulerte ytterligere Moulys kreativitet."

I 90-årene har ikke Mouly skåret ned på tempoet når det gjelder reiser eller utstillinger. Slik har han satt små merker etter seg fra store, urbane byer til små lokale samfunn. Overalt hvor han har reist, har han festet stedets lys og farger og ofte havnemiljø til sitt lerret. Slik forener Mouly verden i sine bilder, og stiller gjerne ut svenske motiver i Hong Kong. Og slik blir hele kloden Moulys atelier.

CV

Separatutstilling (utvalg)
2005 Opera Gallery, Paris
2005 Chok Som Bo Kum Pao Gallery, Guangzhou
2001 picahoe Casino,California
2000 Galerie du Chateau, Noirmoutier, France
2000 Park West Gallery, Michigan
1999 Opera Gallery, Paris
1999 University Museum, Carbondale, Illinois with Pierre Mouly
1999 Galerie Nolan Rankin, Houston, Texas with Pierre Mouly
1998 Philipps Gallery, Palm Beach, Florida
1997 Kwai Fung Hip Gallery, Hong Kong
1997 Park West Gallery, Michigan
1997 Le Domaine Perdu Galerie Meyral Perigerd with his son Pierre, a sculptor
1996 Musee de Changhai, China
1990 Atelier Gourdon, Palm Springs

Innkjøp
Museum of Modern Art, Paris
Museum of Modern Art, Japan
Museum of Modern Art, Paris
Museum of Modern Art, Helsinki
Paris Bibliotheque Nationale

Priser
1973 Premier Prix de Lithographie
1957 Chevalier de L'Orde des Arts et Lettres

Galleri