1949, Trondheim

Elling Reitan var 33 år da begynte å male på alvor, og det tok flere år før han bestemte seg for å bli kunstmaler på heltid. I dag er han en av landets mest kritikerroste og etterspurte kunstnere som har fått innpass hos kresne New Yorkere. Den fargesterke reitanske stilen er omfavnet av mange fra Europa til Asia. I Kapital (nr. 7/2000) beskrives Elling Reitan som en rasende flink maler og det hevdes at prisen på Reitans bilder har økt med mellom 20 og 25 % hvert år de siste fem årene

"- Jeg vil at bildene mine skal være en motvekt til jaget i samfunnet i dag. Vi bombes av inntrykk og har det for travelt til å tenke egne tanker. Bildene mine er et tilbud om å stoppe opp."

Reitan bar på en kunstnerdrøm fra barns ben av. Likevel satset han på en akademisk utdanning på universitet og studerte litteratur og filosofi. Midtveis i engelskhovedfag fikk han jobb som skitrener i Canada i to år etter mange år som aktiv langrennsløper med deltagelse i NM og Holmenkollen. Deretter gikk veien til lektor jobb i den videregående skole i 15 år.

Han malte hele tiden ved siden av og underviste også i tegning- form og farge. I 1982 traff Reitan Odd Nerdum tilfeldig.

Det ble innledningen til en 5 år lang lærere tid der Reitan pendlet til Nerdrums atelier en langhelg i måneden. Til slutt stod han på egne ben, trappet ned undervisningen og var tilslutt kunstner på heltid.

"- Jeg tror tidløshet er stikkordet for min popularitet. Jeg unngår trendene og holder på med mitt, søker nettopp det tidløse. Merkevarebygning er viktig som kunstner. Jeg skjønte tidlig at jeg måtte finne min stil for å overleve i denne bransjen. "

Etter hvert fjernet han seg fra Nerdrums neorealisme til symbolisme og kolorisme. Det er kanskje fargene og de surrealistiske motivvalgene som er mye av årsaken til hans suksess; det gåtefulle, litterære og underlige innholdet. Du blir fanget inn av vakre, klare farger. Deretter kan du utforske de tidløse landskapene.

"- Jeg ønsker å tyne maksimalt ut av hver farge, og jobber lag på lag."

Siden debuten i 1987 har han hatt en rekke separatutstillinger i inn- og utland, bl.a. i New York, Montreal, Hannover, Tokyo i tillegg til Oslo og Trondheim. Han har også deltatt på flere internasjonale, kollektive utstillinger.

Reitan har en rekke symboler og elementer som går igjen i bildene; sommerfuglfiguren, et bilde i et bilde, en Madonnaskikkelsen og hans varemerke nummer en; Yin og Yang paret.

"- For meg er symboler noe folk kan kjenne igjen. Yin og Yang paret dukket opp i 1987. Etter hvert brukte jeg den hvite kvinnen og svarte mannen bevisst for å skape balanse. I tillegg til å være et formalt og perspektivisk grep, har de også en symbolsk verdi. I østlig filosof er yin og yang smeltet sammen i en kule. Jeg har strukket de ut til to silhuetter som står for en dualisme; det feminine & maskuline, det gode & onde osv. "

CV

Utdanning:
1982-87 Elev hos Odd Nerdrum
    Grafikklære hos Bjørn Sverbo
    Litteraturhistorie og filosofi ved Universitetet i Oslo og Trondheim

Separatutstilling (utvalg)
Galleri Profil i Bergen
Ariel Gallery i New York
B.A. Mathisen Kunsthandel, Oslo
Søgne Gamle Prestegård.
Galleri Amare, Stavanger
Jølstra-museet, Sogn.
Galleri AG på Hamar

Gruppeutstilling (utvalg):
Norge
USA
USA, Canada
Singapore
Wien

Innkjøp:
Sør-Trøndelag fylke
Agdenes kommune
Oslo kommune
Norsk Kulturråd
Hærens Forsyningskommando
Forsvarets tele- og datatjeneste
Hydro Texaco
Posten Norge
Oslo lufthavn Gardermoen
Den norske lægeforening
Cap Gemini
Statoil
Private samlere i Norge
Private samlere i Tyskland
Private samlere i USA
Private samlere i Belgia
Private samlere i Sveits

Galleri

Malerier til salgs av Elling Reitan:

Grafikk til salgs av Elling Reitan: