1943- Århus, Danmark / bor og arbeider i Sverige
1-hyrdene-pa-marken-150-x-190-cm
 
 Helt fra jeg var barn, har jeg vært betatt av fortællingen om Jomfru Maria, der fødde sitt barn, Jesus i en stall – mærkeligt – stakkers Maria. Men så kom jo de hellige tre konger med rike gaver, - og så tænkte jeg, at det kommer nok at gå bra, for denne lille familien!
Først senere lærte jeg om Jesus skæbne, hans gode gærninger, veien han gik til Golgata, Korsfæstelsen og Opstandelse.
 Som den eldste av tre søstre, var det mig der fulgte med min far til Søndagsgudstjenester i forskellige kirker.
 Predikerne forstod jeg nermest ikke, - men jeg brukte øinene flittigt, til at udforske kirkedekorasjonerne. Jeg syntes så synd på Jesus, der i samtlige kirkerne, hang der på korset, - og måtte dø for vår skyld.
 
 Langt senere i livet har jeg jo forstået, - at der er ingenting at forstå, - man må bare TRO
 
 
Her kommer minnerne om min barnetro, - malt i godt voksen alder – fra «Barnet i stallen» - til «Opstandelsen» - og håper at mine malerier vil påminne andre om deres barnetro!
I mindet – også – om min far, og hans trygge hånd, - når vi sammen gik til kirken. 
 
Kærligt
 
Pia Villefrance Dann
 
3-jesusbarnet-i-krybben-150-x-190-cm  9-oppstandelsen-150-x-190-cm

 

Pia Villefrance Dann er født i Aarhus i Danmark, med franske røtter på morssiden og danske på farssiden. Hun er utdannet haute couture - designer fra Margrethe-skolen i København, men ble etter hvert en multikunstner med billedkunsten i fokus. Hennes kosmopolitiske historie begynner med familierøttene. Fransk mor fra en kunstnerfamilie og dansk bondeslekt. Etter endt utdannelse og en spirende karriere som klesdesigner brakte kjærligheten henne til Norge, hvor hun har gjort suksess som interiørkonsulent.

pia-villefrance-dann

Toppen Bech besøkte herregården i tv-serien 'Herskapelig' på NRK. Det resulterte i et dypdykk i Villefrance Danns livsfilosofi i praktboken 'Et hus fullt av drømmer'.

- Jeg forsøker å gi et skjønnhetsinntrykk, en stemning og
forhåpentligvis en vakker opplevelse.

Pia Villefrance Dann har opparbeidet seg en egen teknikk hvor spatel er viktigere enn pensler. Inspirasjonen til hennes særegne teknikk kom etter å ha sett hvordan den kjente norske malerinnen Eva Marie Bergmann jobbet med å forberede sine lerreter i atelieret i Provence. Det er lyset, i alle dets variasjoner, som står i fokus når Pia jobber med et maleri. Lysets farge, enten det er de blåsvarte timene om kvelden ved overgangen til natt eller morgenens friskgyldne fasetter, er alltid den innerste basis på lerretet. Flere lag med farge legges over. Så skraper hun frem lyset gjennom de ytre malingslagene og gjør dets fargetoner til det grunnleggende atmosfæriske element. Å forgylle livet og omgivelsene for seg selv og andre er Villefrance Danns visjon og skinner igjennom i hennes kunst i en kombinasjon av drøm, varme og naturimpresjoner. Hennes kunst er abstrakt og moderne i uttrykket, men bærer likevel i seg en stemning av refleksjon, stillhet og klassisk skjønnhetssans.

- Mine malerier har et abstrakt formspråk med holdepunkter i naturen. Himmelen, vannet, sjøen og havet. Det jeg forsøker å gjøre er å male inn en form for lys. Bare tenk på at uten solen ville himmelrommet vært helt mørkt. Jeg ønsker at mine malerier skal få sollyset og varmen inn i lerretet og jobber veldig lenge med å få frem de riktige stemningene, sier kunstneren selv

Is som bryter, sol som skinner, landskap i endring, vær og vind som påvirker vår opplevelse av naturen omkring oss. Maleriene er ekspresjonistiske landskapsabstraksjoner, malt med følelse og kjærlighet.

tidlig-morgen-ved-elven-bare-hundene-og-jeg-120-x-120-cm

vinterfrost-pa-elven-120-x-120-cm

 

CV
Utdannelse
Hâut de couture design, 4-årig fra Margrethe-skolen i København
 
Utvalgte utstillinger
2013    Galleri Nobel 2012    Galleri Nobel 2011    Karmsundutstillingen 2011    Galleri Nobel     2011    Galleri Rica, Stockholm 2010    Galleri Nobel 2010    Galleri Rica, Stockholm 2010    Lilleaker Lions 2009    Galerie Fayla, Brüssel, Belgia 2009    Lilleaker Lions 2008    Galleri Nobel 2008    Borregården, Sverige 2008    Lilleaker Lions 2007    Galleri Nobel 2007    Château d'Argenteuil, Waterloo, Belgia 2006    Fossesholm Herregård, Vestfossen 2006    Galleri Nobel 2006    Bygdøy Lions 2006    Rød Herregård, Halden 2006    Nordstrand Lions 2005    Galleri Nicolines Hus, Kragerø 2005    Bygdøy Lions 2005    Nordstrand Lions 2005    Galleri Tregården, Trondheim 2005    Galleri Grotten (kollektiv), Gjøvik 2004    Galleri Nobel 2004    Waterloo (kollektiv) Belgia 2004    Gallery Del Mar (kollektiv), California, USA 2003    Kunst og Antikvitetsmessen, Njårdhallen 2003    Gallery Del Mar (kollektiv), California, USA 2002    Kunst og Antikvitetsmessen, Njårdhallen 2001    Galleri Nobel 2000    Kunst og Antikvitetsmessen, Njårdhallen 2000    Galleri Nobel 1999    Galleri Nobel 1999-   Lennartsfors Herregård, private visninger